Min personliga historia - 
en otippad vändning


Jag vill börja med att beskriva hur jag kom att hamna där jag är och vad som driver mig att forska och undervisa inom motivation till motion. Jag växte upp på en hästgård på landet och var van vid att arbeta med kroppen redan som barn, men trots god fysisk förmåga var jag helt ointresserad av idrott och motionsaktiviteter. I tonåren utvecklades detta ointresse för idrott till ett motstånd och en attityd som mer eller mindre blev en del av min personlighet. Som ung vuxen hade jag därmed en väldigt stillasittande livsstil och ingick i statistiken för den växande riskgruppen av fysiskt inaktiva i befolkningen. När jag var 20 råkade jag emellertid ut för en trafikolycka och genomgick en omvälvande tid som så småningom fick mitt liv att ta en ny vändning. Jag hade en lång konvalescens och hade därefter svårt att återgå till arbete, men så fick jag träffa en engagerad sjukgymnast som gav mig så kallad Friskvård på remiss (dvs föregångaren till Fysisk Aktivitet på Recept; FaR®), något som jag efter visst lirkande motvilligt gick med på att prova. Denna remiss förändrade mitt liv och är den grundläggande orsaken till att jag befinner mig där jag är idag. Även om det ingalunda varit någon spikrak eller enkel resa ledde det till att jag på några år förändrades från en omotiverad träningsvägrare till en aktiv träningsinstruktör.  

De instruktörer som ledde den sjukgymnastik jag fick på min remiss efter olyckan lyckades så småningom locka mig att komma till Friskis & Svettis och fortsätta träna där jag träffade eldsjälar som Leif Green och andra härliga människor som gjorde mig intresserad av träning och hälsa. Efter några år som flitig motionär och en del uppmuntran sökte jag och blev antagen till Friskis & Svettis ledarutbildning i samband med att de flyttade till sina nuvarande lokaler på Slottsmöllan. Jag var sedan ledare i spinning och skivstångspass (motsvarande pump) på Friskis & Svettis i Halmstad under åren 2000 till 2007, varav gruppledare för spinningverksamheten i två år, styrelseledamot (2002-2005) och ledamot i valberedningen under två perioder.

Ungefär samtidigt som jag blev Friskisledare beslutade jag mig för att läsa in tredje gymnasieåret på Komvux för att kunna söka in på Högskolan. Min egen förändring hade gjort mig intresserad av att förstå motivationens mekanismer och jag ville hjälpa andra människor genom att göra resan mot en fysisk aktiv livsstil enklare. Med tanke på att jag var så skoltrött att jag hade allvarliga planer på att hålla ett rituellt bål med mina skolböcker när jag tog studenten på nittiotalet är ingen mer förvånad än jag över detta livsomvälvande vägval, men jag är innerligt tacksam för att jag vågade ta steget, trots att jag innerst inne inte trodde att jag skulle klara av högskolestudier. År 2001 blev jag antagen på Idrottsvetenskapligt Program (ett program som jag nu har varit med och utvecklat till att bli det Idrotts- och Motionspsykologiska Programmet) och 2005 tog jag min Magisterexamen i Psykologi inriktning idrott.

Att jag fortfarande är kvar i akademin och undervisar och forskar inom motivation till motion och livsstilsfrågor är alltså en direkt effekt av mina egna erfarenheter och upplevelser. Det är också därför ämnet ligger mig så varmt om hjärtat. 


kort personbeskrivning

Jag är 41 år och bor tillsammans med min man Rickard som är Major i Flygvapnet (därav har jag smeknamnet Majorskan), två bonusflickor och katten Spooky i en villa nära havet i Halmstad. Min man och jag delar ett intresse för motorer och kör Harley Davidson båda två, vi är även med i ett trevligt sabreringssällskap (Sabre D'or) och gillar att resa, roligaste resmålet hittills är nog Las Vegas. Förra sommaren uppfyllde jag en barndomsdröm när jag köpte en himmelsblå Corvette Stingray från 1975, en underbar känsla. På fritiden tränar jag flera gånger i veckan, både gym (Idrottscentrum) och löpträning, gärna i de vackra omgivningarna på Prins Bertils stig i närheten av där jag bor. Jag uppskattar god mat och vin i goda vänners lag och är barnsligt förtjust i smågodis och ostbågar.  När det gäller film och böcker fascineras jag av science fiction, spöken och sagor, men uppskattar även kriminalromaner, biografier och historia, framförallt fascineras jag av det forntida Egypten, medeltiden och vikingar. Jag lyssnar på nästan alla typer av musik, allt från klassiska verk av Beethoven till 20-talets glada rytmer, via Edith Piaf, Elvis och 70-talsdisco till Scooter och Everlast, men tycker särskilt mycket om gammal hederlig rock som Dire Straits, Rolling Stones, Queen och favoriterna Motörhead och AC/DC. Det som kan göra mig arg är orättvisor eller när någon är elak mot djur, som person är jag i övrigtganska glad och tramsig, nyfiken och utåtriktad, men gillar även att få vara för mig själv och filosofera i lugn och ro. Jag uppskattar underfundig humor, ironi och ordvitsar, ju torrare desto bättre i bästa Göteborgsstil. 


Copyright WemanMotivation